• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • dark
  • light
  • leftlayout
  • rightlayout

Brest - Orljak - Žbevnica

E-mail Print

 

The ascent to Zbevnica
Area name: Istria, peninsula
Country: HR
Date of the ride: 16-Jan-2011
Length (km): 51.2
Elevation gain (m): 1680
Technical difficulty: ●●

  

Overview

Krkuž village
Krkuž village

The trail Brest - Orljak - Žbevnica is situated in north Istria peninsula on Ćićarija mountain. There are many ups and downs and some of them are very steep so count to hike on some sections. Most of the trail is dry and rocky. The vantage points at Orljak and Žbevnica peaks are very nice for sightseeing. The trail leads through the small villages of Istria. Due to many unlabeled junctions the GPS unit with the uploaded route is a must for fast and safe navigation.

Getting there: Europe, Croatia, Rijeka, Lupoglav, Lanišće, Brest village


Description of MTB route


The starting point of the mountain bike route is Brest village. From Brest proceed to Lanišće and turn right at the labeled path to Trstenik village. The descent to Trstenik is rocky. In Trstenik proceed on the paved road back to Brest and after few hundred meters turn right on the unpaved road to Gomila saddle. From Gomila saddle proceed to the east course on the rocky carriageway. There are many unlabeled junctions so keep the ride on the GPS tracklog. After few ups and downs on the singletrack proceed on the unpaved road to the east course and than turn right on the hard visible labeled path to Orljak peak. The steep ascent leads to Orljak. From Orljak proceed to the south east. The steep descent leads to the unpaved road. Turn left on the unpaved road and proceed to the south east course again. After few hundred meters turn right  on the rocky carriageway that leads to Lanišće village. In Lanišće proceed on the paved road to the south east course, pass near the spring of water and after few kilometers turn right on the rocky carriageway that leads to the west course. Keep the ride to west, pass near the hunters hut and after few kilometers the steep down section leads to Krkuž village. From Krkuž proceed on the steep carriageway to the north west course back to Brest. In Brest village turn on the carriageway that leads to the north west course. The carriageway proceeds to the west side of Žbevnica peak. The final ascent is steep & labeled singltrack along the meadows. From Žbevnica ride back to Brest on the steep carriageway that leads to the east course. At the cross with the paved road turn right and descend back to Brest

 
Notes & references
 

The route is recommended during spring, summer and fall. GPS unit with the uploaded route is a must for fast and safe navigation. The route is designed by my friend Bobo.

 

 

Last Updated ( Tuesday, 25 January 2011 13:30 )  

Comments   

 
#1 Bogdan Radaković 2011-01-17 20:18
Mali isparavak netočng TK 25 navoda: selo je Krkuž.
Quote
 
 
#2 Miroslav 2011-01-17 20:34
Ok, hvala. Popravljeno. Da,vidim karta nije dobra nisu pored sela ni onog cucka ucrtali :-) .
Quote
 
 
#3 Tomo G. 2011-01-18 19:06
Moram upitati, koliko, "crazy" je taj Crazy Dog ?
Quote
 
 
#4 Miroslav 2011-01-18 20:15
Pas je poveći, uglavnom crni mješanac kao neka varijanta njemačkog ovčara. Nije pod nadzorom i agresivan je ali ga se dade sredi bez problema. Vlasnici su izrazito neodgovorni, nemaju ogradu, namaju oznake privatnog posjeda i ljute se što im tjeraš psa koji je potpuno slobodan i napada te!? Možda bi bilo bolje Crazy Owner.
Ima ovdje jako puno tura koje prolaze uz takve pse, možda su se novi u međuvremenu i pojavili, ovdje sam stavio u GPS tracklog, iznimno jer u pitanju je ipak pitoma i pristojna Istra gdje je teže za očekivati takvu stvar. Drugdje nisam ni stavljao jer ima toga svugdje.

Dakle da stavimo amen na pse i njihove vlasnike, trebao bih nešto složiti i staviti na FAQ :).

Na žalost u praksi po brdovitom terenu Balkana ako se želiš voziti po planinama ponekad neugodni susreti sa meni dragim psima (bio sam vlasnik i prijatelj više pasa) su zaista neminovni i pametovanje njihovih neodgovornih vlasnika (naročito onih iz gradova) nije vrijedno spomena. Svaki brdski biciklista bi trebao vladati tom problematikom bez nekog opterećenja. Sit sam priča raznih vlasnika i dresera pasa, koji to gledaju iz svoje odnosno misle da znaju pa govore iz nekakve pseće perspektive, pa da ga iritiraju okreti kurbli il kotača, ta on se samo igra, pas ne razumije da je čovjek na biciklu, ne bi on inače ni mrava zgazio, njuši tvoj miris straha i uz vjetar i niz vjetar, pokušavaju davati neka unificirana pravila i slične štoseve. A žao mi je i kad vidim da neka vrijedna turistička zajednica konačno obilježi brdske biciklističke staze, a ono na svakoj stazi 2-3 psa dežuraju i kontroliraju prolazna vremena biciklista ;). Pa uz sve to napadi na djecu........

Dakle kao prvo pogledaj video blip.tv/file/3798374 tamo negdje od 52. minute pa na dalje, a možda i koja minuta prije bi mogla biti od koristi i za neku drugu tematiku ;).
Ovo je dalje samo mali dodatak na gornji video. Ako psi pojure za tobom na biciklu i ti pojuriš dalje (bijeg) problemi su slijedeći:
1. Možeš pasti i ugroziti svoju sigurnost jer netko može naletiti, ozlijediti se pri padu, oštetiti bicikl, mogu neočekivano dojuriti drugi psi koji te ometu da zauzmeš dobru poziciju itd.
2. Napravio si medvjeđu uslugu nekom idućem prolazniku (možda neko dijete) jer navikavaš pse da jure bicikliste i nisi dao do znanja vlasnicima da srede problem. Kada staneš te obaviš posao sa psom i vlasnicima pomogao si i drugima makar indirektno jer ipak će to doći do mozga gazdi kad tad, a možda i pesek nešto prije shvati od gazde. Nekad se i susjedi uključe, neodgovornom vlasniku ipak postane neugodno itd. Uostalom ako je vlasnik izrazito bezobrazan na očigled vlasnika uključiš mobitel da snima kamerom, nazoveš 92 i kažeš da si na tom mjestu imao napad psa koji nije pod nadzorom. Policija mora reagirati po dužnosti na tako snimljeni poziv i to je to.
Dakle zlatno pravilo, nema straha. Znam, lako je reći ali i to se trenira. Počneš sa terijerom iz susjedne ulice pa doktoriraš na šarplanincima negdje na Dinari (ok znam da ima šarplaninaca na žalost i u gradovima). Ponavljam sa psima je lako, vlasnici su koma, naročito ovi gradski kad vikendom u prirodu povedu svog nesocijaliziran og psa kojeg maze i paze više nego svoje dijete. Ovisi sve i koliko imaš vremena za zezanje, procijeni situacije, važnosti koju pridaješ trenutnom trenutku, psu i gazdi.
Svakako pokušaj izbjeći problem sa psom tako da vlasniku prije dadeš do znanja da on mora staviti svog psa pod nadzor! Na žalost u velikom broju slučajeva upravo tu i počinje problem i neodgovorni vlasnik nepotrebno ulazi u diskusiju da njegov pas nije opasan, da ovo ili ono i trla baba lan, umjesto da se skoncentrira da psa privede pod nadzor i da se nedaj bože ispriča. Oni to tretiraju kao tvoj napad na njihovo mezimće, a znamo kako roditelji najčešće subjektivno reagiraju.

Dakle sada konkretno i odnosi se kad su "gabariti" psa u njegovoj veličini i bezobrazluku poveći te nema suradnje/pomoći vlasnika. Kad on krene u napad (naravno to je moja subjektivna procjena njegovog napada koja i ne mora biti uvijek dobra), stanem, siđem sa bicikla (na stranu gdje nije pas) i krenem na njega vrlo energično (brzo i na vrijeme saginjanje, uzimanje kamena, lažnjak bacanja kamena, pa i baciš kamen ako baš moraš), u krajnjem slučaju stavim bicikl između sebe i njega, ali se ne povlačim već bicikl dignem i gurnem prema njemu u nekoliko uzastopnih koraka. Moraš mu pokazati da se ne bojiš i da odmah ideš u kontranapad i ovako je završila priča sa gore spomenutim psom. Ako je baš jako vruće (npr. ima ih više) odmjerni udarac nogom ali to se radi samo kad si prilično siguran u pogodak tj moraš mu sa namjerom dozvoliti da ti priđe blizu. Clit na cipeli i njuška nisu kompatibilni materijali. Žao mi je ali nekad tako mora biti i to ga trenutno onesposobi i onda agresivni momak mora kod zubara, a to košta i gazdu, a obično i veterinar zna o čemu je riječ pa se sve lijepo i evidentira. Ovo sam nekad morao primjeniti jer ima slučajeva da mi dojuri bez lajanja ali me zaista žestoko napada i nemam drugog izbora u brzoj reakciji. Inače na treniranog psa za napad moraš pri njegovom skoku podmetnuti ruksag ili podlakticu (po mogućnosti omotaš nešto na nju) i kad zagrize obaviš svoje drugom rukom, nožnim stopalom (judo udarcem pometeš ga po njegovim zadnjim nogama da on izgubi ravnotežu), sprejom, surova ali legitimna metoda je hladnim oružjem koje nosim sa sobom za druge namjene ali i za takve prilike ako bi se baš moralo, jelte. Najvažnije je da moraš paziti da ostaneš čvrsto uspravan na nogama.

Najčešće nosim i sprej/štrcaljku kao obavezni pribor na biciklu (ispod sica odmah na dohvat ruke, u jednom potezu je u ruci), nikad ga nisam koristio osim kod isprobavanja i rekao bih prije da ću ga morati jednog dana primjeniti za nekog od vlasnika pasa nego za njegovog psa. Prilikom korištenja treba jako paziti da samog sebe ne onesposobiš. Mlaz štrca nekih 3-5 metara ali se može lako kapljica odbiti od nekog predmeta, lišća, grane, ograde, zida i sl, obično je tu i faktor vjetra, nije dobro kad ti dođe na kožu lica, ne daj bože u oči i onesposobiš samog sebe, a ne protivnika. Rukom kojom si špricao ni slučajno nemoj poslije brisati znoj sa lica jer ćes se sjetiti mene :).

Ima dobrih pasa i vlasnika, naježit će se, nije ovo za njihova nježna srdašca, šta ja mogu kad za otrov treba i protuotrov..... ...........
Quote
 
 
#5 tihomir 2011-01-30 21:05
Ah, ti psi... Riješit ću se straha kad umrem, pretpostavljam. ;) U prvih 40 godina života nisam uspio. Prošle sam se jeseni vozio po Ćićariji (Poklon-Planik- Brest-Poklon), srećom sve je bilo pitomo. Iz Istre neugodan napad pamtim u Savudriji...

U svakom slučaju, ako mogu izbjeći prolaženje kroz naselja, izbjegavam.
Quote
 

Add comment

Allowed languages: English and any ex-Yugoslavia language. Advertising is not allowed and admin keeps the right to delete any comment.

Dozvoljeni jezici: bilo koji s prostora bivše SFRJ i engleski. Oglašavanje nije dozvoljeno i administrator pridržava pravo brisanja bilo kojeg komentara.


Security code
Refresh

Top Hit MTB Routes